Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Názory lůzy mě prostě nezajímají. :-)

1 13
možnosti
MN

tim je receno vše! O mocný, buď sbohem....;-D

6 3
možnosti
ML

Nevím, proč se pozastavujete nad faktem, že můžete svobodně psát a šířit informace,  nikdo a nic vám v tom nebrání, včetně tohoto blogu. Nikdo nepopírá, že 9/5 přijeli do Prahy Sověti (ale také byste měl dodat, že dle politických dohod do Prahy nesměli přijet Američané o dva dny dříve). Střední tank T-34 číslo 24 dojel do Prahy jako první, ale Sověti se rozhodli Praze věnovat těžký tank IS-2 (což je pro vás asi detail). Je to v podstatě pořád o tom samém. Říjnová revoluce nebyla říjnová, Lenin nebyl Lenin a Stalin nebyl Stalin (stejně jako Trockij nebyl Trockij). A tak to měli v SSSR skoro se vším. SSSR neosvobodil Prahu, jen do ní 9/5 z politických důvodů dojel (přečtěte si třeba Skončeno, podepsáno nebo Barikáda z kaštanů). Ale politický a propagandistický motiv z tohoto jednoduchého faktu může udělat kdokoliv, včetně vás. Není ta svoboda užasná???

6 6
možnosti
MB

Domnívám se, že podíl Američanů na našem osvobození se velmi přeceňuje. Vlastně se žádných bojových akcí nezúčastnili, Němci se jim ochotně a rádi vzdávali bez boje sami. Prý u nás zahynulo 199 Američanů - v porovnání s 144 000 vojáky SSSR to je trochu rozdíl, ne? Američané přijeli do Plzně krásně vymydlení a oholení. Rusové přijeli do Prahy po těžkých bojích o Berlín - asi nevypadali tak krásně. Ale hlavně mi vadí naprosto nesmyslné bombardování mnoha měst Američany v Čechách i na Moravě těsně před koncem války. Můj otec zažil bombardování v továrně v Praze-Vysočanech a tchán zažil těžké bombardování Ústí n/L. I Plzeň dostala své, takže nechápu Plzeňáky, co vlastně chtějí oslavovat. Ale chápu např. pana Zieglera, který má vždy potřebu hanit vše ruské a naopak velebit vše americké, takže mu ta americká show vyhovuje. Měl by někdy sledovat pořady Vojenského historického ústavu, aby se trochu poučil.

9 7
možnosti
ML

Spíše si myslím, že černobílý pohled nabízíte vy. Vymydlené Američany vs. nemyté Rusy (tedy spíše Sověty, sami si tak říkali) srovnáváte zajímavým způsobem a je vskutku poučné se vlastně dočíst, že pláže Normandie byly jaksi čistější než nábřeží Stalingradu. Bombardování Prahy či Plzně (či Drážďan či Tokia) byl vojenský akt, při kterém došlo k mnoha nechtěným omylům. Předpokládám, že programové znásilňování německé populace máte pro Sověty hluboké pochopení (přičemž znásilňování české populace bude asi něco jiného, ale paní herečka Fialová by vám k tomu asi něco řekla). Možná by bylo nejrozumnější říci, že byla válka a že všechny strany se dopouštěly omylů. A že se některé strany dopouštěly omylů jaksi programově. A že některé strany Spojenců byly demokratické (dvě třetiny) a některé totalitní (jedna třetina). A že ta jedna vraždila programově už před válkou třeba v Katyni. Ale to si přeberte sám.

5 6
možnosti
MD

Souhlas a karma. Vyvazeny pohled zbaveny stylu ode zdi ke zdi tu chybi.

6 5
možnosti
Foto

Máš stoprocentní pravduR^

6 11
možnosti
JZ

Například Polsko a Litva vůbec osvobození od nacismu neslaví. Nemají to ani mezi památnými dny.

7 4
možnosti
MN

...neotevirate diskuse u svych clanku - asi vite proc, ale k vasemu poslednimu o tech nenavidenych komunistech .... z dob Prazskeho povstani,,,Česka národní rada, v níž vedle nestraníka A. Pražáka měl rozhodující postavení komunista J. Smrkovský, se postavila do čela povstání a spolupracovala s vojenskými odborníky. Nemohla však zajistit dostatek zbraní. Nacisté řádili v celém městě, především v dělnických čtvrtích. KSČ vydala výzvu: "Komunisté! Včera začal náš přímý boj - naše bezprostřední účast v boji... Buďte všude nejlepší z nejlepších a doneste k cíli svůj prapor zkropěný krví tisíců soudruhů. Železná disciplína bolševické strany a nadšení bratrské Rudé armády jsou vám zářivým vzorem. Kupředu do posledního boje za svobodnou lidově demokratickou Československou republiku!"...tolik historicke prameny .. ne z KSC ..;-D

8 4
možnosti
IH

Mám za to, že 8.5. se slaví snad po celé Evropě kromě Německa, která pochopitelně konec II světové neslaví, že. Jinak nemám pocit, že by byl momentálně podíl Sovětského svazu na osvobození Prahy jakkoliv utajován nebo že by byly dokonce přepisovány něbo ničeny oficiální dokumenty. Můžete si vyhledat fakta dle libosti. Že odstanili tank je v pořádku, protože ač by za něj vydáván,nebyl to ten první, který do Prahy vjel - ač Černého nemusím, barvení na růžovo měl být protest proti lžím. Což lež byla, na náměstí Tankistů stál tank, který jako první do Prahy nejvjel, ale protože byl větší a vypadal líp a impozantněji, byl za první tank soudruhy vydáván. Ať už si v TV nebo ve školách kvákají co chtějí, když budete svému dítěti nebo ve společnosti nebo na blogu, v televizi do reportáže.... vykládat, že nás osvobodila jen armáda SSSR, nikdo vás za to nebude nijak sankcionavat a myslím, že to nikoho ani nebude zajímat. PS: Proč jsou všichni multikulti obhájci komunistů?

7 6
možnosti
Foto

Ta souvislost ve Vaší poslední větě, post scriptu, mě nenapadla. Asi na tom něco bude.

1 3
možnosti
JZ

Naopak, konečně zvítězila historická pravda. Praha se osvobodila v podstatě sama za vydatného přispění ROA tedy Ruské osvobozenecké armády neboli Vlasovců. 8. května pak bylo mezi povstalci a Němci podepsáno příměří a Rusové vstoupili už do z velké části osvobozeného města a střetli se pouze s ustupujícími německými jednotkami.

7 2
možnosti
MN

....Německé vedení si uvědomovalo význam Prahy jako hlavního města a nařídilo povstání za každou cenu potlačit. Česka národní rada, v níž vedle nestraníka A. Pražáka měl rozhodující postavení komunista J. Smrkovský, se postavila do čela povstání a spolupracovala s vojenskými odborníky. Nemohla však zajistit dostatek zbraní.  Během noci z 6. na 7. května postavili obyvatelé Prahy 1600 barikád. Bojovalo na nich přes 30.000 lidí. Přesto se fašistům podařilo vniknout do středu města. Bojovníci v ulicích Prahy se dostali do velmi tězké situaci. Z budovy Československého rozhlasu volali o pomoc: "Pozor! Pozor! Hovoří česká Praha! Velké množství německých tanků a letadel útočí v tomto okamžiku ze všech stran na nase město. Obrácíme se s plamennou výzvou k hrdinské Rudé armádě. Pošlete nám na pomoc tanky, letadla. Nenechte zahynout naše město!"

3 1
možnosti
MN

je zajimave, ze napr. v Holandsku oslavuji konec valky take 9.5. stejne jako tomu bylo u nas ..., ale to, ze se u nas prepisuji dejiny podle toho, jak se to zrovna hodi to je pravda - karma

4 5
možnosti
MN

jeste snad pro doplneni .. myslim ze jste si mohl vsimnout, ze uz vyprchalo ono nadseni ke slaveni a dat si na okno nasi vlajecku s vlajkami zemi, ktere nas osvobozovaly, tak vas budou povazovat za provokatera .. radeji potichu, z pietniho aktu si tv udela grotesku, a o nasich hrdinech z druhe svetove valky znaji mladi lide jen letce z Anglie ... ale ty, kteri sli z Ruska s Ludvikem SVOBODOU, to uz je potiz ty zna malokdo  inu jak by take ne, kdyz je nikdo nepripomene....

5 2
možnosti
Foto

Možná byste měl zkusit studovat. Ono to tak nějak zlepšuje orientaci v problémech.

Ale studium je náročný proces vyžadující zapojení intelektu, což z jedné strany může i bolet. Ale kde nic není, ani čert nebere.

7 3
možnosti
  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/