Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dne 08.května 1945 ve čtyři hodiny  v Praze  podepsal generál Toussaint se svým zástupcem generálem Briessenem s Českou národní radou kapitulaci. Mimo jiné zde bylo stanoveno, že německé jednotky složí zbraně, německé ženy a děti budou pod ochranou červeného kříže, české obyvatelstvo nebude činit odcházejícím jednotkám potíže. V 18:00 hodin začalo stahování německých jednotek. 09. května 1945 v 07:15 hodin  vstupuje do Prahy Rudá armáda, která je Českou národní radou, rozhlasem, tiskem slovy . „ Vítáme slavnou rudou armádu v osvobozené Praze“ V 21:00 hodin Český rozhlas vysílá  „ V této chvíli je Praha osvobozována Rudou armádou“ Takto zůstane

6 1
možnosti
Foto

K42a78r51e28l 23R87a32d95a

9. 5. 2013 23:49

Vstup Rudé armády do Prahy byl sice trochu teatrální a spíše symbolický. Ale nesmíme zapomínat, že ne všechny německé jednotky složily zbraně. Na Příbramsku se bojovalo ještě o týden později. A bez tanků, které se do Prahy vracely od Berlína, by nejspíš němečtí generálové s podpisy nepospíchali.

4 3
možnosti
Foto

Pro autora karma za pravdivé popsání skutečného stavu R^

Osobně si myslím, že tak jak přepisují dějiny současní "historikové", to si nedovolili ani komunisté.

9 15
možnosti
VK

Dejiny nikdo neprepisuje. O nekterych vecech se nemluvi, coz je jiste nespravne, nicmene prepisovani dejin by bylo, kdyby nekdo tvrdil, ze Ceskoslovensko sovetska vojska vubec neosvobozovala. Kdysi napriklad jedna komunisticka soustruzka ucitelka tvrdila ze Plzen osvobodila ruda armada prevlecena ze US Army, aby zmatla fasisty. Inu, od komunistu nikdy neslo moc inteligence ocekavat.

10 9
možnosti
VK

Pane Nigrine, na to ze vase dcera zije v Holandsku je podivuhodne, ze netusite co se slavi v teto zemi 9. kvetna. Holandane tomu rikaji Hemelvaart a je to nabozensky svatek.Konec valky se v Holandsku, pripomina 5. kvetna.

4 2
možnosti
JM

Bolševici nepadli za naší svobodu, jen osvobozovali a zároveň okupovali. Jen u nás po vesnicích co jsem zjišťoval se chovali jako dobytek, kradli a znásilňovali, že ani Němci se takhle nechovali.

fuj!

7 8
možnosti
JH

Jen to,že bych urazil dobytek, mi brání Vás takto nazvat! Podobným cápkům bych přál týdenní dovolenou v koncentráku. Měl byste každý rok v květnu líbat pomník rudoarmějců a děkovat jim,že se nezastavili na Ukrajině! Americká armády nás neosvobodila, protože hranice byly už dopředu vykolíkované a domluvené se Sověty.

5 5
možnosti
MS

K osvobození Československa slavnou Sovětskou armádou používám v diskusích na iDnes oblíbený příměr: Sověti nás osvobodili asi tak, jako když v noci parku zachrání udatný muž ženu před znásilněním nějakým pobudou a pak ji znásilní sám (to se asi soudružce Černé, mající plnou pusu rudoarmějců, nebude líbit). :-P

10 10
možnosti
MN

ja si myslim ze tohle neni diskuse o nejakych soudruzkach ci soudruzich .. ale o nasi historii a skutecnosti jak to bylo .. je tady dostatecne mnozstvi dokumentu, ktere ukazuji na to, jak to skutecne bylo .. a jestli tomu nechcete verit - pak si obcas jdete precist clanky pana Zieglera - to bude nejspis vas salek kavy .. ale pozor  diskuse nepripousti, nebot s lúzou se nebaví, jak tady sam sdelil!

10 2
možnosti
Foto

Díky za článek. Perlička: Včera se mě jeden mladík mimochodem ptal, co se vlastně slaví, osvobození republiky Američany? Když jsem mu odpověděla, že na osvobození naší republliky mají daleko největší zásluhu rudoarmějci, tak zase nevěděl, kdo to rudoarmějci jsou a spojoval si to s Arménci. Jinak souhlasím s diskutérem Miroslavem Bártou. V kraji, kde žiji, bylo na třicet zajateckých táborů, kde umírali hlavně sovětští zajatci, je zde plno lesních hřbitovů. Na městském hřbitově je pak hrob pěti padlých rudoarmějců, koná se tam každoročně díky určitým politickým stranám vzpomínková akce (socha rudoarmějce, u které byly akce za minulého režimu, byla z jednoho náměstíčka samozřejmě po sametovce odstraněna).  Účast je směšná, tak třicet lidí - tak si říkám, že to povinné stání stráží pionýrů 9. května za minulého režimu mělo něco do sebe.

8 12
možnosti
Foto

Ale pak jste mu lhala. Zásluhy na osvobození od nacismu měly obě strany. Jen politickou dohodou byli obětováni mnozí. Daleko větší zásluhu nemá Rudá armáda. Jen se blbě stalo, že je glorifikována. Kdybyste byla učitelkou v mé škole, ihned vás vyhodím za zkreslování historie.

7 8
možnosti
OK

jen na okraj, pane kolego, "osvobozeni" sovetskou armadou nebylo zadne osvobozeni, jen nacisticky hnedy mor vystridal rusy umele nastoleny bolsevicky rudy mor, proto neni v pripade rusu, co slavit. americane nikde, tedy ani u nas, zadne umele diktatorske rezimy nezavadeli, prijeli, vytriskali nacky a zase odjeli, aniz by se do cehokoliv - k nasi skode - montovali. proto patri dik za osvobozeni od nacismu jim.

5 9
možnosti
Foto

;-D To ale není k smíchu, to je k breku, kolik musí ještě dnes zemřít lidí za to, že Američané zavádějí po světě "demokratické" režimy.

6 8
možnosti
JZ

Výborné práce k Pražskému povstání a osvobození Československa napsal Stanislav Kokoška, ty jsou lepší než nějaké Wikipedia.

http://www.usd.cas.cz/cs/pracovnici/stanislav-kokoska

1 5
možnosti
JZ

Wikipedia není na rozdíl od odborných historických prací hodnověrným zdrojem informací. :-);-D

1 5
možnosti

Problém tkví v tom, že ti osvobodité nás přišli osvobodit ještě jednou, tedy v r. 1968, a to tehdy, když už jsme těšili na to, jak slavně vstoupíme po letech do Evropy.

7 4
možnosti
Foto

Co maj sakra, co dělat kluci, který tady za naši svobodu padli v Květnu 1945 s okupačními vojsky ze Srpna 1968?

2 4
možnosti
  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/