Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

devizovy_cizinec

22. 6. 2011 9:05
je to neucta k padlym

ti kteri tenkrat do prahy prijeli, pozdeji nez mohli amici, se ridili pouze jen dohodami stalina se zapadem, ktery nas v tom zas nechal. takze i kdyz to byli vesmes rusky jednoduchy typci, co si radi zarabovali, presto by se takoveto akce, kterym poradne nikdo nerozumi delat nemely, melo to zustat jak bylo, symbolizovalo to aspon neco. tohle je nic.

0 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

22. 6. 2011 9:27
Re: je to neucta k padlym

Dodnes jsme se z toho "osvobození" nevzpamatovali.

0 0
možnosti
S

Skibic

22. 6. 2011 9:03
Znesvěcení památky hrdinů

Takže můj názor. Tento růžový tank je skutečně tank, který je symbolem rudoarmějců ale i čechoslováků, kteří bojovali ve 2. světové válce a jeho jakékoliv natírání a zesměšňování považuji za znesvěcení padlých účastníků války a fackou přeživším a i doposud žijícím, kterým je i můj otec. V roce 1968 a 20 let po té je pro mne symbolem úplně jiná vojenská technika, na které byl bílý pruh a po té nezapomenutelný nápis "ljudi". Natírejte si proto jiné tanky a techniku, která třeba nyní jezdí s našimi žoldnéři. Zkuste si představit, že právě z tohoto "prstového" tanku vytahujete ohořelé tělo člověka, abyste jej mohli pohřbít, jak to dělával i můj otec se svými padlými kamarády. Třeba změníte názor.

1 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

22. 6. 2011 9:29
Re: Znesvěcení památky hrdinů

Docela bych rád věděl kdy, že nás to Sovětský svaz osvobodil. Režim, který sem Rudá armáda zavlekla obehnal tuto zemi ostnatým drátem nabitým elektrickým proudem jako v Osvětimi a zavraždil tady 10 000 obyvatel. Tomuto já osvobození tedy rozhodně neříkám.

0 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

22. 6. 2011 8:47
Autorova neznalost

Takzvané osvobození v roce 1945 kdy jeden zločinný systém nahradil druhý pochopitelně žádným osvobozením nebylo. Pokud pominu to, že Sovětský svaz zde raboval celé fabriky a odvážel je domů coby válečnou kořist, pak rovněž hovořit o stíhači tanků Hetzer jako o německém je holý nesmysl. Tento byl produkován v závodě Praga na podvozku lehkého Československého tanku vz. 38. Rovněž nazývat tank T-34 tankem sovětským znamená projevit naprostou ignoranci. Protože se jedná o produkt amerického inženýra Christieho.

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

22. 6. 2011 8:56
Re: Autorova neznalost

Jistě technické detaily jsou zde opravdu velmi důležité ... a kvůli vám se budou přepisovat dějiny, protože celé generace lidí, žily v bludu že tank T34 byl ruským tankem, když on byl vlastně americký ... a vy jediný znáte tuto utajenou pravdu ... a Hetzer taky nebyl německý, kvůli podvozku... svatá prostoto.

Věřím, že existují servery, na kterých by vaše znalosti technických detailů tohoto typu vyvolaly obdiv a uznání... tady se tím spíše ztrapňujete... (obzvláště obviňujíce autora kvůli tomu z ignorantství)

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

22. 6. 2011 8:41
Díky za článek

S Vaším komentářem i závěrem plně souhlasím ...

Když se podívam na osobnosti těch, kteří ten tank natírali (ať už poprvé nebo podruhe), a porovnám je s obětmi, který ten tank symbolizuje (bez ohledu na pozdější události, protože čas běží pouze jedním směrem), pak je mi stydno. Pro mě "růžovost" toho tanku není symbol svobody, ale malosti a hlouposti.

3 0
možnosti
M

Milrena

22. 6. 2011 8:50
Re: Díky za článek

R^;-)R^

0 0
možnosti
BC

Zooey

22. 6. 2011 8:38
Symbol

Autor "neví, co má tento tank společné s okupací v roce 1968"? Lidi jsou stvoření, který si vytváří významy. Pro drtivou většinu z nich už tank Rudé armády nesymbolizuje osvobození Prahy z roku 1945, ale právě okupaci ze srpna 68. Kromě toho Praha mohla být osvobozená už o několik dní dřív spojeneckou armádou, ale kvůli Moskvě se museli zastavit u Plzně. Rudá armáda už tehdy sloužila jako politickej nástroj pro kontrolu Českslovenska Sovětským svazem.

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

22. 6. 2011 8:45
Re: Symbol

A hodně lidí taky nezná historii... a pak natírají pomníky na růžovo

1 0
možnosti
AJ

astrudina

22. 6. 2011 8:32
Ještě že má Černý Hrad a pražské panorama,

jinak by si neškrtl;-D

Ale možná by pro zvýšení zájmu turistů mohl ještě chodit na ten tank dělat uměleckou performanci - se slečnou nebo tak něco...

je to parazit, který zneužívá Prahu.

0 0
možnosti
MH

babca

22. 6. 2011 8:27
dost dobrá provokace

koukám, že stejně jako v roce 1991, stejně tak i tentokrát působí tento tank (respektive jeho zrůžovění) dost velkou vlnu emocí. Pamatuji si to dobře (nevím, zda to samé može říci i pan Hassan), bylo mi tehdá 22 a na celou akci jsem koukal s podobným náhledem, jako autor. Po pár letech sem si na ten tank občas při různých výročích (či jiných eskapádách páně Černého) vzpomněl, a s narůstající dobou ve mně vzbuzoval čím dál pasivnější vzpomínky, vlastně se mi tato performance docela líbila. Ostatně, dá se říci, že to byl první a poslední rozumný počin tohoto "umělce". Taky sem si pokládal otázku, zda to není zneuctění památky tisíců Rudoarmějců, kteří padli na našem území. Dnes mám na to jiný názor - tank opravdu není vhodným uctěním míru.

Proto dnes s jeho zrůžověním souhlasím. Kdyby byly všechny tanky na

světě růžové, vězte, že by do nich nikdo nechtěl sedat. A přesto i s

touto barvou je dostatečnou připomínkou WW2.

pokračování:

0 0
možnosti
MH

babca

22. 6. 2011 8:32
Re: dost dobrá provokace

S čím nesouhlasím zcela - se vztyčeným prostředníčkem. Je to pro nás typické, sme hrdinové a štěkáme jak ratlíci, když je medvěd tč. v kleci. Jakmile by nebyl, se stáhlým ocasem bychom se lísali.

A ještě technická noticka - tento tank (konkrétní) se nikdy nezůčastnil jakýchkoli bojů na území tehdejší ČSR. Byl sem dovezen ze záložních zdrojů Rudé armády od Drážďan, právě proto, aby vypadal jako štramák...

0 0
možnosti
JK

ou_Jo

22. 6. 2011 8:05
V době natření na růžovo to byl symbol svobody a odchodu....

...okupantů - teď je to historická relikvie !!

0 0
možnosti
S

stopKSČM

22. 6. 2011 7:51
Památku statisíce padlých sovětských vojáků zneuctili

jiní vojáci v roce 1968.

0 0
možnosti
KM

kapitán Matka

22. 6. 2011 7:51
Vzpomínám si na "lidovou tvorbu" :

Proč má tento tank číslo 23? Rusové věděli už tenkrát, za kolik let se sem vrátí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/