Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Král byl Pininfarina českého designu

Václav Král se narodil 27.9.1936 v Ostravě a většinu života prožil v Roztokách u Prahy. Svůj první návrh karoserie automobilu vytvořil již v osmnácti letech. Ve svých dvaceti letech absolvoval mladoboleslavskou automobilní a leteckou průmyslovku. Od poloviny minulého století kreslil své klasické průhledové /"rentgenové"/ kresby, zároveň psal články pro Svět motorů a další motoristické časopisy. Mimojiné přes dvacet let aktivně závodil, jak v motokrosu, tak v autokrosu i formulích. Do začátku šedesátých let pracoval v konstrukci karosérií AZNP v Mladé Boleslavi, kde se stal členem Cechu konstruktérů.

Královo "dítě" - legendární Tatra MTX V 8.

 

Koncem 60. let začal navrhovat a stavět pro podnik Metalex. Během své kariéry navrhl formule Mondial a Easter, silniční speciály Škoda Buggy a Spider, kabriolet Favorit Roadster, kupé Dioss Rebel, supersporty Tatra MTX V8, Innotech Mystero a přes dvacet dalších vozidel.

V 90. letech připravovala firma Dioss Klatovy výrobu malého sportovního kupé. Design vozu Dioss Rebel svěřila právě do rukou Václava Krále. Mediálním partnerem byla TV Nova. Bohužel bylo vyrobeno pouze pár prototypů a sérivá výroba nebyla nikdy realizována.

Design automobilu Mystero Innotech si objednala jaroměřská společnost Innotech Int. Karosérie vozu byla z karbonu a kevlaru, interiér potažen jemnou kůží používanou pro vozy značky Jaguar. Mysterro Innotech byl poprvé představen v roce 1995 na autosalonu v Brně. Jeho maximální rychlost dosahovala 285 km/h. Bylo plánováno vyrobit limitovanou sérii pouhých 25 kusů, exluzivitě tohoto luxusního supersportu odpovídala i cena 150 000 dolarů. Celkem bylo vyrobeno 5 kusů. Václav Král za něj obdržel Národní cenu za design.

Královým jednoznačně nejznámnějším dílem se však stala legendární Tatra MTX V8. Dynamicky působící dvoumístný supersport s vidlicovým osmiválcovým motorem umístěným vzadu a pohonem zadních kol, byl postaven na podvozku automobilu Tatra 613 a vyráběný firmou Metalex ve spolupráci s automobilkou Tatra. Tento nadčasový vůz je dodnes zapsaný jako držitel českého rychlostního rekordu, který číní 265 km/h, především díky vynikající aerodynamice (CX = 0,17) a vylepšenému motoru Tatra. Cílovou skupinou lidí pro které byl tento supersport určen, byli sportovně založení boháči. Tomu odpovídala i jeho doslova nekřesťanská cena, která se v roce 1993 pohybovala okolo 2 740 000 Kčs. Základem karosérie byl lehký rám tvořený kombinací ocelových trubek a nýtovaných profilů z lehkých slitin, na kterém byla upevněna sklolaminátová karoserie s vlepenými skly. Otevírání dveří bylo atypické - šikmo vzhůru. Světla byla též výklopná a interiér plný "budíků" byl stroze, sportovně laděný. Design tohoto skvostu je nadčasový a ačkoli je to stěží uvěřitelné, tak jeho první skici byly dokončené již v září roku 1986. Václav Král za něj v roce 1991 obdržel cenu Dobrý design.

 

Prvotní myšlenkou vedoucí ke vzniku auta bylo vytvořit tzv. "erko", jezdící první kolo za F1. V té době zde existoval záchranný systém NAREX, který asistoval na Formuli 1 v Maďarsku a jediné auto z týmu, které neneslo značku Tatra bylo právě to, které jezdilo první kolo za formulema. Václav Král ve svých návrzích postupně zlepšoval aerodynamické tvary. Vývoj tohoto supersportu do své konečné podoby trval prakticky 5 let. Dřevěná maketa vozu byla dokončená krátce po revoluci. V září roku 1990 začala výroba podvozku pro skutečný automobil. Sen mnoha generací se stal realitou: V Říjnu 1991 byla první Tatra MTX V8 vystavena na Všeobecné československé výstavě v Praze po boku takových legend jakou byl Jaguar XJ 220. Dodnes si vzpomínám na to, jak jsem si tenkrát své tehdejší klukovské sny nadšeně prohlížel a fotil. Po zmíněném autosalonu se počet objednávek na tento supersport vyšplhal k bezmála 200 kusům, firma zvažovala jeho výrobu v počtu 100 kusů a o rok později s ní skutečně začala. Celý projekt uprostřed výroby odkoupil nový vlastník, ale továrnu a zároveň i plány na výrobu této krásky krátce poté zničil požár. Počet vyrobených exemplářů tohoto supersportu čítá pouze pět kusů. Dva jsou v Čechách, jeden je v Německu, další v Itálii a poslední vůz byl prodán až do USA. Zajímavostí je, že se dvacetiletá Tatra MTX V8 též objevila na začátku filmu/videoklipu Kanye Westa z roku 2010. >>> [ 1 ]

Václav Král nenavrhoval pouze design sportovních vozů, ale mimojiné vymyslel i tvar tlačného zařízení pro invalidní vozík či navrhl unikátní prosklený panoramatický výtah pro Národní galerii ve Veletržním paláci. Od poloviny devadesátých let přednášel průmyslový design na ČVUT a v roce 2000 se stal předsedou asociace průmyslových designérů České republiky. O rok později se vyjádřil se slovy, že dostat v Čechách na svět nové auto je složitější než zkřížit klokana s delfínem. Zemřel náhle 26. října 2005. Právě dnes by se býval dožil 76 let. Václav Král byl Pininfarina českého designu.

Autor: Vít Hassan | čtvrtek 27.9.2012 13:34 | karma článku: 31,55 | přečteno: 5956x
  • Další články autora

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma: 9,13 | Přečteno: 259x | Diskuse| Sport

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma: 18,84 | Přečteno: 577x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma: 45,92 | Přečteno: 21614x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma: 19,62 | Přečteno: 763x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

Trenér Kari Jalonen: „Dobrá defenziva a zachování české DNA může být klíčem k vítězství.“

Kari Jalonen (* 6. ledna 1960, Oulu) je finský hokejový trenér a bývalý lední hokejista. Mezi trenéry byl v roce 2022 řazen k nejlepším v Evropě. 10. března 2022 byl jmenován do pozice hlavního trenéra české hokejové reprezentace.

28.11.2022 v 13:34 | Karma: 8,16 | Přečteno: 295x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/