Vít Hassan

Český hokejový Bůh má jméno Jaromír Jágr

2. 05. 2015 23:00:00
15. února 1972 se v Kladně narodil jeden z nejslavnějších českých, a zároveň i světových hokejistů všech dob – Jaromír Jágr. Začínal v klubu PZ Kladno.

Poté, co začal výrazně převyšovat své vrstevníky, byl do zápasů zařazován se staršími spoluhráči. Jako dorostenec putoval do slavného HC Poldi Kladno. V šestnácti letech poprvé nastoupil mezi dospělými a hned vstřelil gól. Již ve svých osmnácti letech debutoval v československé reprezentaci na mistrovství světa ve Švýcarsku v roce 1990. Trio Jágr, Reichel a Holík tehdy patřilo k nejúdernějším formacím reprezentace a výraznou měrou tak pomohlo k zisku bronzových medailí. Jaromíra Jágra si ve stejném roce v draftu vyhlédli pittsburští Tučňáci a dlouhovlasý mladík s číslem 68 se záhy objevil po boku legendárního Maria Lemieuxe. Jágrovi se v NHL dařilo a na konci sezóny byl zařazen mezi nejlepší nováčky. V té době s Pittsburghem získal Stanley Cup. V následujícím roce se klubu slavný pohár podařilo obhájit. Jaromír Jágr na tom měl velký podíl a stal se tak nejmladším hráčem v historii NHL, který ve finálové sérii Stanley Cupu, vstřelil branku. V sezóně 1994-95 si Jágr odnesl svoji první Art Ross Trophy, která se uděluje nejlepšímu hráči kanadského bodování. Bylo to vůbec poprvé, kdy tuto trofej získal Evropan. (Za zajímavost stojí, že v sezónách 1997-1998 až 2000-2001 si tuto trofej odnesl 4 x v řadě). V sezóně 1995-1996 získal celkově 149 bodů (62 branek + 87 asistencí), a pro Jágra byla tou doposud nejúspěšnější. Od dob svého působení v Pittsburgu, vystřídal Jágr ještě dalších 8 týmů, včetně svého působení v ruském klubu Avantgard Omsk.

Jaromír Jágr nechyběl při zlatém úspěchu českých hokejistů na Olympijských hrách v japonském Naganu v roce 1998, kde díky přerušení NHL, hrály nejlepší výběry jednotlivých zemí a čeští hokejisté zde historicky poprvé vybojovali zlatou medaili. Další zlatou medaili si odvezl z MS ve Vídni v roce 2005, kde díky výluce v NHL, nastoupily velmi silně složené týmy a společně s Jiřím Šlégrem se následně stal členem prestižního Triple Gold Clubu, jenž sdružuje hráče, kteří vyhráli všechny tři hlavní hokejové turnaje (Stanley Cup, Olympijské hry a Mistrovství světa). O rok později na Olympijských hrách v italském Turíně, získal s českým výběrem bronzové medaile. Na další medaile s reprezentací si musel počkat na MS 2010 v Německu a na MS 2011 na Slovensku.

Legendární hokejový útočník Jaromír Jágr převzal dne 28. října 2010 medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu a stal se tak čtvrtým hokejistou v historii, jemuž se dostalo této pocty. V historické tabulce produktivity hráčů NHL se v současné době nachází na 4. místě a mezi všemi aktivními hokejisty působícími v této lize, je co do počtu asistencí, kanadských bodů a gólů, jednoznačně nejlepší. Jaromír Jágr je obrovskou, charismatickou osobností v oblasti sportu a řadí se mezi nejlepší hokejisty všech dob.

video //www.youtube.com/embed/56DIiSTucxw

Pevně doufám, že dnešní gól, kterým Jaromír Jágr ve 33. minutě otočil zápas s Lotyšskem a stal se tak nejstarším střelcem v historii mistrovství světa, definitivně utne tipec všem, kteří nesouhlasili s jeho účastí na letošním MS v ledním hokeji v České republice.

  • Část článku je převzatá z mého staršího článku psaného pro PZ
Autor: Vít Hassan | karma: 23.92 | přečteno: 1304 ×
Poslední články autora