Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náboženský terorismus v Japonsku má jméno Óm Šinrikjó

Asahara Šokó (vlastním jménem Chizuo Macumoto) se narodil v roce 1955 v rodině výrobce rohoží na ostrově Kjúšú. Od narození měl jedno oko těžce postižené a na druhé oko byl zcela slepý. V šesti letech byl rodiči poslán do státní internátní školy pro nevidomé. Zde se naučil být zákeřný a od nevidomých spolužáků, narozdíl od nichž měl alespoň částečný zrak, získával peníze. Školu dokončil v roce 1977. Následně se začal věnovat studiu tradiční čínské medicíny a akupunktury, což je v Japonsku tradiční činnost nevidomých. V roce 1978 se oženil s Tomoko Matsumoto. V roce 1982 byl zatčen a uznán vinným za výrobu falešných čínských léků, nelegální obchod s léky a praktikování farmacie bez licence.  

 

O dva roky později založil náboženskou sektu Óm Šinrikjó “Nejvyšší pravda” (dnes Aleph). Asahara Šokó v jejím učení skloubil hinduistické a budhistické meditace s učením o hrozící světové apokalypse. Mezi její členy patřili i velmi vzdělaní lidé, kteří vystudovali japonské prestižní university. V roce 1988 chtěl sektu opustit její mladý člen. Za trest byl poslán do speciálního očistného výcviku v lázních, kde byl utopen ve vařící vodě. O rok později jeden z vysokých činitelů sekty získal informaci o mladíkovi, který plánuje zabít Asaharu. Mladý mnich zároveň provozoval sex s jednou ze členek sekty Óm Šinrikjó. Na Asaharův pokyn byl uškrcen a jeho tělo spáleno v obrovské mikrovlné troubě sloužící k těmto účelům. V roce 1989 oslovili právníka Sakamota nespokojení rodiče dětských členů sekty Óm Šinrikjó, jenž se s nimi chtěli setkávat, ale sekta jim v tom bránila. Právník se do sekty nekompromisně pustil. 3.11.1989 byl však společně se svou manželkou a ročním dítětem zavražděn pěti nejvyššími členy sekty.

 

Koncem roku 1991 sekta Óm Šinrikjó postupně začala pronikat do tehdy rozpadajícího se Sovětského svazu, kde během pár let získala desítky tisíc stálých a příležitostných přispívajících členů. V polovině devadesátých let měla sekta na celém světě okolo 40 000 přívrženců a zhruba 10 000 členů v Japonsku. Zástupci sekty počátkem devadesátých let navštívili USA a Rusko za účelem nákupu jaderných, konvenčních a chemických zbraní. Sekta Óm Šinrikjó nechtěla nic ponechat náhodě a sama se zároveň usilovně věnovala výrobě chemických a biologických zbraní. V roce 1993 koupila farmu v západní Austrálii, kde její členové těžili uran a prováděli sarinové pokusy na ovcích. SARIN, jenž byl vynalezen v Německu a jehož název je zkratkou jmen Schrader, Ambros, Rudiger a Van der LINde, je vysoce toxická kapalná látka, používaná jako nervově paralitická chemická zbraň. Působí okamžitě a velmi agresivně na nervovou soustavu. Podle intenzity zasažení nejdřív nastane zúžení zornic, označované jako mióza, pocit tlaku v očích, následují bolesti hlavy, neklid, pocity úzkosti, dýchací obtíže, kašel, zvýšená sekrece hlenu a zvracení. Při větším zasažení dochází k záškubům a křečím jednotlivých částí těla. Smrt nastává následkem obrny dýchacích svalů a zástavy činnosti srdce. Vůdce sekty Asahara Šokó ve svých apokalyptických vizích předpovídal brzký konec světa. Poté, co se jeho katastrofická předpověď nenaplnila, se spolu s dalšími fanatickými členy sekty naprosto izoloval od vnějšího světa a předpokládaný konec světa se rozhodl přivodit sám. Řada z členů sekty mu byla naprosto oddaná a byli ochotní pro něj udělat cokoliv. 27. června 1994 Asahara zrealizoval první smrtící útok Sarinem v japonském městě Macumoto. Sarin byl rozstřikován pomocí speciálně upraveného chladírenského nákladního vozu. Na následky tohoto útoku zemřelo sedm osob a dalších 280 jich bylo silně zasaženo. 

 

Záhy po návrhu na převod vlastnictví půdy, sektu opustila jedna z jejích členek. Na příkaz Asahary byl unesen její bratr, notář Kiyoshi Kariya, uvězěn v přísně střeženém sídle sekty na úpatí hory Fudži, a při únosu mu bylo podáváno "sérum pravdy", jenž kvůli srdeční slabosti, kterou trpěl, vedlo k zástavě jeho srdce a následné smrti. Dne 20. března 1995 kolem šesté hodiny ráno, vyrazila pětice mužů s 11 litry kapalného Sarinu v igelitových pytlících do tokijského metra, kde je plánovali upustit na zem a propíchnout ostrými špičkami deštníků, tak aby kapalina vytekla a začala se vypařovat. O dvě hodiny později, když byly v dopravní špičce tokijského metra vlaky plné lidí cestujících do práce, došlo k teroristického útoku plynem Sarin na pět vlaků metra. Při útoku v silných bolestech zemřelo 12 osob a 5500 jich bylo přiotráveno. Na místě byly též nalezeny stopy po Antraxu a virusu Ebola. V dubnu roku 1996 byl zahájen soudní proces s Asaharou. Během následujících let bylo jedenáct vysokých činitelů sekty Óm Šinrikjó odsouzeno k trestu smrti. Asahara Šokó byl v roce 2004 za plynový útok na tokijské metro a 12 dalších teroristických útoků, rovněž odsouzen k trestu smrti. Tokijský okresní soud v březnu roku 2009 zamítl odvolání Asaharovy dcery a nejvyšší trest byl vykonán. Počet členů sekty Óm Šinrikjó v Japonsku upadl z 10 000 na pouhých 1600. V roce 2000 se distancovala od násilných myšlenek, obětem útoku v tokijském metru se omluvila a ve své činnosti pokračuje dál pod jménem Aleph.

 

 

Autor: Vít Hassan | sobota 10.1.2015 13:34 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma: 9,13 | Přečteno: 259x | Diskuse| Sport

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma: 18,84 | Přečteno: 577x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma: 45,92 | Přečteno: 21614x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma: 19,62 | Přečteno: 763x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

Trenér Kari Jalonen: „Dobrá defenziva a zachování české DNA může být klíčem k vítězství.“

Kari Jalonen (* 6. ledna 1960, Oulu) je finský hokejový trenér a bývalý lední hokejista. Mezi trenéry byl v roce 2022 řazen k nejlepším v Evropě. 10. března 2022 byl jmenován do pozice hlavního trenéra české hokejové reprezentace.

28.11.2022 v 13:34 | Karma: 8,16 | Přečteno: 295x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/