Tomio Okamura je prachsprostý manipulátor a populista

5. 01. 2015 13:34:14
Šéf hnutí Úsvit, Tomio Okamura se předevčírem na svém Facebooku v patnácti bodech vymezil vůči radikálnímu Islámu. Ačkoliv nejsem ani příznivcem radikálního Islámu ani muslim, tak některé body jeho návodu pokládám za velice nízké, manipulativní a po argumentační stránce dětinské až slaboduché.

Osobně jsem striktní ateista a s radikálními muslimy, kteří se rekrutovali převážně z řad radikálních Sunnitů, (neboli také Wahábitů), jsem měl tu "čest" před 10 lety pobývat v hostelech. Abych řekl pravdu, tak soužití s většinou z nich pro mě bylo spíše očistcem nežli rájem. Ono není nic "příjemnějšího", než se pokoušet usnout v místnosti, kde je celou noc nahlas puštěné rádio s modlitbami. Když vám někdo v 5 hodin ráno pár metrů od hlavy pouští rádio s hlasitě puštěnými modlitbami za účelem, abyste vstal a šel se také pomodlit. Když jste kárán za to, že si dovolujete mít tu "drzost" ve sluchátkách poslouchat hudbu ze svého Mp3 přehrávače. Napomínán za to, že nosíte zlatý prstýnek. O Ramadánu za to, že máte hlad a jíte pomeranč, přemlouván k tomu zmiňovaný měsíční půst držet také, či být soustavně přemlouván k tomu stát se také muslimem. - Na druhou stranu jsem při svém cestování poznal mnoho normálních muslimů, kterým šlo jen o to se 5 x denně pomodlit na svém koberečku a svojí víru se mi nikterak nepokoušeli vnucovat. Ve stejné době jsem vzal židovského kameramana, který tehdy jezdil po súfistických centrech a natáčel dokument o Súfismu, do Ommdurmanu mezi Súfisty z tariqa Sammanyia. Kameraman jim řekl z jaké země pochází a pro hostitele bylo naprostou samozřejmostí mu nabídnout jídlo, pití a nocleh. Nejstarší zmínky Súfismu nalezneme v islámské středověké filozofii falsafě, čerpající mimojiné z řeckého novoplatónství a některých esoterických nauk. První zmínky Súfismu pocházejí z Tureckéko města Konya, iránské Kúfy a iráckého Bagdádu. Za zakladatele súfistického učení je považován Džaláleddín Balchí Rumí (1207 - 1273), který se zapsal do dějin jako jeden ze zakladatelů řádů tancujících dervišů, jako mystik a nejvýznamnější perský mystický básník. Svým přínosem obohatil literaturu, umění a filozofii. Súfismus se v průběhu dějin mísil s křesťanstvím a indickými naukami. Pojem Súfismus znamená cestu či stezku, která se dá chápat jako cesta duše k bohu. Súfisté (někdy nazývaní též dervišové) se pomocí zvláštních praktik (např. pomocí pocitu extáze z několikahodinového tance při kterém vzývají Alláha) snaží dostat blíže k Alláhovi či s ním splynout. Súfismus se dělí do několika řádů (taríq) a v současné době je nejvíce rozšířen v Egyptě, Turecku, Súdánu a Maroku. Většina ze Súfistů, které jsem kdy poznal, byli pohostinní a přátelští lidé.


Právě proto jsem zásadním odpůrcem principu kolektivní viny a černobílého dělení světa na ty "hodné" a na ty "zlé". Jsem hluboce přesvědčen, že jakýkoliv extrémismus pro naši zemi představuje nebezpečí. Radikální muslimové představují stejné nebezpečí jako fanatičtí křesťané, extrémní nacionalisté či fanatičtí islamofobové. Ze spojení posledních tří se ostatně rekrutoval terorista a masový vrah Anders Behring Breivik. Islamisté v některých zemích západní Evropy pro mě představují nepřizpůsobivé lidi, kteří dostali šanci žít, vzdělávat se, podnikat a něčeho dosáhnout v mnohem více svobodnějších podmínkách a společnostech než ze kterých přišli. Tuto šanci však nejenže nevyužili, ale dotyčné zemi, které by za ni měli být vděční, ji velmi špatným způsobem vrátili zpět. Kdo jiný by tedy měl být pravým opakem nepřizpůsobivých muslimů, než muslimové, kteří se vzdělávají, podnikají a pro danou zemi tvoří určitý přínos? - Právě mezi takové lidi patří muslimští doktoři, muslimští majitelé cestovních kanceláří, směnáren, obchodů a fastfoodů s Kebaby. Tudíž mě šokoval naprostý blábol, který na svém Facebooku zveřejnil Tomio Okamura: "Můžeme svůj nesouhlas vyjádřit i obchodně, nekupovat si v jejich krámech kebaby ani mobily, prostě vůbec nic a neměnit u nich peníze, je to vedlejší zdroj financování rozmachu islámu. Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám."

Tvrdit, že každý zakoupený kebab je dalším krokem k burkám a vedlejším zdrojem financování islámských extrémistů může totiž buď jen primitiv, prachsprostý manipulátor, nebo vykutálený populista hrající na nejnižší pudy té nejjednodušší kategorie voličů, jejichž sympatie si po podobných xenofobních výrocích v mžiku získá. U Okamury by to navíc nebylo poprvé. Okamurovy populistické výroky podle mě přispějí jen k tomu, že si to za radikální muslimy odnesou slušní, přizpůsobiví a pracující muslimové, nebo lidé, kteří svým příjmením či vzhledem budou jednodušším lidem muslimy pouze připomínat. Fanatičtí islamofobové pro společnost představují stejné nebezpečí jako radikální muslimové.

Autor: Vít Hassan | pondělí 5.1.2015 13:34 | karma článku: 23.80 | přečteno: 2584x

Další články blogera

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 232 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 561 | Diskuse

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma článku: 45.91 | Přečteno: 21579 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma článku: 19.16 | Přečteno: 760 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4108

Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...