Blanka Matragi - ikona ze země, kde je křišťál hroudou zlata

12. 02. 2014 13:34:56
Akademická malířka a módní návrhářka Blanka Matragi (*1953), pochází ze Světlé nad Sázavou. Již odmalička měla cit pro výtvarno. Vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprům
Slavná módní návrhářka Blanka Matragi

X+Slavná módní návrhářka Blanka Matragi

 

Čím jste se chtěla stát, když jste byla malá?
Již v mládí jsem byla velmi ambiciózní. Rodiče mi vyprávěli, že jsem v mé rodině byla vyjímečná. Už v pěti letech jsem se ptala své babičky: "Babi, jakou technologií je vyrobeno tohle?" Moje rodina byla překvapena tím, že jsem již od pěti let kreslila siluety šatů a ty šaty oblékala na panenky z kartónů. Neznala jsem slovo módní návrhářka, ale jednou jsem chtěla něco vytvářet...

 

Co Vás vedlo k tomu, že po dokončení Střední uměleckorůmyslové školy sklářské, jste nepokračovala ve stopách svého tatínka a nestala se uměleckou brusičkou, ale přihlásila jste se do ateliéru oděvního výtvarnictví na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze?
Myslím si, že k tomu hodně vedla i atmosféra Střední školy sklářské v Železném Brodě, kde mě v úžasném výtvarném prostředí přesvědčili profesoři Libenský a Oliva, abych šla ke zkouškám na oděvní výtvarnictví, protože v té době jsem předváděla. Nikdy nelituji toho, že jsem vystudovala dva obory a všem mladým lidem bych chtěla vzkázat, aby nepodceňovali jakékoliv řemeslo.

 

Zaujalo mě Vaše nápadité, propletené logo. Z jakého roku pochází?
Jedná se o jednu semestrální práci na ÚMPRUM z roku 1976, kdy tam učil pan profesor Solpera, s kterým jsem toto logo konzultovala. Určitě by potřebovalo malou inovaci, ale z nostalgie si ho nechávám, jelikož vyjadřuje mě. Má takovou lineárnost a propojení nekonečna. Myslím, že vyjadřuje můj charakter a už ho asi nebudu inovovat a měnit.

Logo.jpg

Žádají Vás někdy zákazníci o vytvoření loga?
Dostávám zakázky z industriálního průmyslu. Spíš ne specificky loga, ale porcelán, šperky, koberce, design látek, tapet..

 

Můžete mým čtenářům prozradit, kdy a kde přesně jste se seznámila s Vaším mužem?
Potkali jsme se pod Nuselským mostem v Praze v době, kdy jsme byli oba studenti. On tehdy dokončoval doktorát, já studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Jela jsem tehdy do večerní školy na angličtinu a on mě oslovil, zda mi může nějak pomoci. Já jsem se ho zeptala, jestli neumí anglicky, on se zasmál, protože částečně studoval angličtinu na Oxfordu a pak mě s tím pomáhal. Ale, s arabštinou mi nepomáhal. Tu jsem se naučila sama hovorově v Libanonu.

 

Co Vás na něm na první pohled nejvíc zaujalo?
Určitě cizokrajnost. Jednak vypadá, jako cizinec. Jednak byl na dobu 80. let, kdy byli téměř všichni lidé jednotně, nevýrazně, šedivě oblečení, velmi elegantní. Můj muž byl celý rozzářený a mimojiné mě na něm zaujalo, že když jsme šli do samoobsluhy, tak nakupoval vzácné drahé potraviny jako ananasové kompoty a Campari. Napadlo mě, že je z nějakého velvyslanectví..

 

Co říkali Vaše rodiče na to, když jste spolu krátce po svatbě odjeli do Libanonu? Neměli o Vás strach?
Šla jsem za láskou a moji rodiče to neřešili, jelikož chování a postoje mého muže ke mě, měli velice rádi. Oni si vlastně tak trošku pletli Lisabon a Libanon. Začali mít strach, až když sledovali zprávy, v Libanonu se začala stupňovat válka a bylo tam opravdu nebezpečno. Ale, já jsem bojovnice, do dneška tam držím ateliér, zaměstnávám spousty lidí a dávám jim možnost pracovních příležitostí. Libanon je teď znova ve velmi špatné situaci.

 

Za jak dlouho jste se naučila arabsky?
Nemohu říct, že mluvím plynule arabsky. Domluvím se samozřejmě na dílnách, domluvím si ušití šatů... Právě v zemích Perského zálivu, kam jezdím, si domluvím šaty i se starší generací v palácích, ale, že bych mohla poskytovat nějaké odborné rozhovory v klasické arabštině, tak to bych si netroufla.

 

Co pro Vás bylo, když jste přijela do Libanonu, nejtěžší?
Pro mě není nikdy nic nejtěžší. Pro mě jsou v životě jakékoliv situace, i ty nejhorší, výzvou, jak se s nimi vypořádat. Zažila jsem války, zažila jsem různá jiná urtpení.. Nestěžuji si a všechno beru jako ponaučení, že i ze špatného si člověk může vzít něco dobrého. Že odjede z války a najednou tady vidí nádherné prostředí. Všeho si najednou mnohem víc váží a přehodnotí svůj svět. Jinak, nejtěžší pro mě byla asi jazyková bariéra.


Jak Vás přijala rodina Vašeho muže?
Rodina mého muže mě přijala úžasně, jako výtvarnici. Velmi mě v počátcích mé práce podporovala.

 

Jaké byly začátky v rodinné firmě Mekkawi?
V této firmě jsem byla jen pár měsíců, poněvadž jsem se na komunistický pas nedostala do Saúdské Arábie, kam jsme s mým mužem měli naplánováno odjet. Tudíž jsem bojovala o to, abychom zůstali v Libanonu. Muž se nechtěl vracet, jelikož měl lukrativní místo v Saúdské Arábii. Na mé přání to místo opustil a začli jsme spolu oba v Libanonu. Já ve firmě Mekkawi. Dostala jsem se do velmi aristokratické rodiny, která mi otevřela dveře mezi vyšší vrstvu a měla jsem možnost se naučit tomu, jak se pracuje ve firmě, když k nám přicházeli nabízet látky, doplňky.. Prostě jsem se tam naučila základy kolem celého koloběhu módní tvorby v Bejrůtu, přestože jsem tam pracovala jen pár měsíců, protože z bezpečnostních důvodů tu firmu zavřeli.

 

Myslíte si, že je pro ženu v arabském světě těžší prorazit než pro muže?
Zřejmě je to těžší, ale myslím, je to tam nastaveno tak, že ženám nic nebrání v tom, se prosadit. Můj muž, který byl ředitel stavební firmy, nebránil v tom, abych budovala svoji kariéru. Ve velmi těžkých dobách během vznikající války mě podpořil, abych otevřela módní salón a takto mě tam podpořila i všechna média. Otevírala jsem salón a přišly všechny soukromé televize. Během jednoho večera se o mě na všech satelitních vysíláních, dozvěděl celý arabský svět. Možná, že kdybych bývala začínala v Saúdské Arábii, tak nejsem, tam, kde jsem. Je to o tom být připraven, nic není o náhodě. Libanonci mě tehdy podpořili, jelikož ve mě viděli potencionál velké designérky, nejenom módní návrhářky. Druhý den se mnou novináři udělali interview a publikovali moje návrhy lustrů a skla. Psali o tom, že jsem přijela z Bohemie. -Ze země, kde je křišťál hroudou zlata..

 

Jak jste přišla ke klientele z řad manželek ropných magnátů a z královských paláců?
V té době jsem vytvářela šaty pro manželku libanonského architekta, s níž jsem jela na přehlídky do Paříže. Tam nás oslovila žena petrolejového magnáta, která řekla, že mám hezké šaty. Manželka architekta mi umožnila pozvání do Spojených Arabských Emirátů a vzala mě do prvního paláce. Musela jsem s sebou vézt kufr připravené dokonalé práce, abych vůbec oslovila jejich klientelu. Klientela z královských paláců v Perském zálivu je nejnáročnější ze všech na celém světě, protože jsou od mládí vychováváni si objednávat soukromý individuální design.

 

Na kolik v přepočtu na české koruny vyjdou Vaše nejlevnější šaty?

V mém butiku se dají koupit legíny za 1500,- Kč.

 

Kolik stály úplně ty nejdražší?
Pro mě se jejich hodnota nezakládá na ceně. Myslím si, že jsem vytvořila spoustu nákladných a zajímavých šatů, které mají mnohem větší výtvarnou a sběratelskou hodnotu než ty nejdražší vyjádřené cenou.new.jpg

 

Pro jaké slavné osobnosti jste vytvořila své šaty?
Pro mě jsou nejzajímavější ženy, které v životě něco dokázaly. Příjdou ženy, které mě něčím překvapí. Vypadají prostince, ale jsou to vědátorky. Jsou to ženy, které něco dokázaly ve výzkumu. Pro jednu vědkyni, která pracovala v laboratoři na výzkumu léků, jsem vytvořila velice zajímavé šaty, inspirované labutí z Čajkovského. Ta je pro mě zajímavá a slavná. Jinak, samozřejmě v České republice znám všechny herečky a zpěvačky. Ve světě teprve čekám na to, že na Red Carpet moje šaty oblékne někdo slavný.

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Moc neplánuji. Bezprostředně reaguji na výzvy, které přicházejí a je jich čím dál víc. Pro mě je úžasné, když mohu pracovat pro dva světy. - Toho blízkého východu a zároveň umět reflektovat na potřeby praktické ženy tady na středním východě.

 


Děkuji za rozhovor                                                                                                            Vít Hassan

  •                                                                                            původně psáno pro Pražský Zpravodaj
  •                                                                                           přečtěte si také mé předchozí rozhovory

 

Autor: Vít Hassan | středa 12.2.2014 13:34 | karma článku: 14.33 | přečteno: 2022x

Další články blogera

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 232 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 561 | Diskuse

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma článku: 45.91 | Přečteno: 21579 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma článku: 19.16 | Přečteno: 760 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.74 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4108

Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...