Rozhovor s Jaroslavem Popelkou z Holešovské výzvy

16. 04. 2012 13:34:40
Včera se před sochou Sv. Václava na Václavském náměstí v Praze sešlo zhruba 300 účastníků demonstrace pořádané Holešovskou výzvou. Demonstranti v rukou drželi transparenty s nápisy: "Pryč s korupcí", "Pryč s kmotry a mafiány ve vládě v Čechách" či " Z hradu rovnou za mříže, jinak to být nemůže". Podobné demonstrace se konaly v Brně, Ostravě a dalších městech. Zde je můj rozhovor s jejím lídrem Jaroslavem Popelkou.
Slávek Popelka
Slávek PopelkaFoto: Vít Hassan

clanekidnespopelka.jpg

Mohl byste mi ve stručnosti říci, co je hlavním cílem Holešovské výzvy?

Hlavním cílem je dosáhnout demise vlády, prezidenta, odchodu zkorumpovaných politiků, ustavení vlády odborníků a zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb.

Kdo má podle Vás největší zodpovědnost za stav ve kterém se Česká republika v současné době nalézá?

Největší podíl zodpovědnosti na tom má pan Václav Klaus a ODS - strana, kterou založil, i když ostatní strany nejsou také bez viny. On zahájil výprodej bohatství této země, zapříčinil morální úpadek národa, devastaci, která je ve všech oblastech života v naší zemi. Proto si myslím, že by měl odstoupit a proto také od zítřka zahajujeme setkání před Pražským hradem, která mají Václava Klause přimět k demisi. Setkání mají hlavní důvod - aby Václav Klaus rezignoval a přestal této zemi škodit.

Jaký máte názor na to, že prezident Václav Klaus na Pražském hradě přijímal lidi, která mají blízko k extrémistickým hnutím. Konkrétně si tam zval představitele hnutí D.O.S.T. a hájil jeho předsedu pana Bátoru, který měl v minulosti úzké styky s neonacisty?

K tomu mohu říci jen to, že považuji Václava Klause za člověka s pokřivenou morálkou od kterého je možné očekávat všechno. Je to člověk nesmírně egoistický, sebestředný, jehož hlavním cílem je prosazení svého ega, ne prospěch národa. To nejlepší, co by pro tuto zemi mohl udělat je, aby co nejrychleji rezignoval.


Uvažujete o tom, že jako politické hnutí půjdete do voleb?

Já osobně této myšlence nejsem nakloněný, i když někteří z kolegů o tom uvažují a nedá se vyloučit, že většina se nakonec přikloní pro. Pokud převáží většinový názor, že se máme stát politickým hnutím, tak se tomu nebráním.

Co považuje za klíčové v současné době?

V současné době považujeme za klíčové prosazení referenda o odvolatelnosti politiků.

Jaký zaujímáte postoj k otázce rasismu a neonacismu?

Já vnímám všechny lidi stejně, lidé jsou si rovni ať mají jakoukoli barvu kůže. Jediné, co rozlišuji je vnitřní kvalita člověka. Jestli je to dobrý člověk, nemám vůbec problém s barvou jeho pleti nebo s rasovou příslušností. Dobří lidé jsou ve všech národech, ve všech rasách, špatní bohužel také. Nerozlišuji lidi podle barvy pleti, ale podle toho, co mají v srdci, co mají v duši, jaké mají morální zásady. To, co jsou ochotni udělat pro druhé, pro svoji zemi, pro lidstvo..

Na demonstraci Holešovské výzvy jsem zahlédl také politiky z vedení Dělnické strany...

Já je neznám, je to možné, ale zabránit jim v tom, aby se jako jednotlivci účastnili, v tom nemůžeme bránit členům žádné strany. Nemáme s nimi nic společného, nespolupracujeme, nejsme v kontaktu.

Můžete se mi vyjádřit k tomu, že v dnešním rozhovoru na stránkách DSSS pražská předsedkyně Holešovské výzvy Jiřina Švecová celou včerejší akci hodnotí jako povedenou a mluví o Vašich dalších plánech?

Paní Švecovou neznám a zcela vylučuji, že je pražskou předsedkyní Holešovské výzvy nebo naší členkou. DSSS se pouze snaží svézt na vlně popularity, kterou vzbudila naše Holešovská výzva. Uvažujeme o tom, že podáme trestní oznámení.

Předseda DSSS Tomáš Vandas si začátkem Dubna nechal zaregistrovat občanské sdružení s názvem Holešovská výzva. Mohl byste se mi vyjádřit k tomu, co si o tom myslíte?

Považujeme to za nekorektní. Takové věci by se dělat neměly. My s panem Vandasem nespolupracujeme, nemáme s ním nic společného a myslím si, že neměl právo si zaregistrovat název sdružení Holešovská výzva.


Pokud přívrženci vašeho hnutí prosadí to, že se z vás stane politické hnutí, tak odmítáte případnou spolupráci z DSSS?

Samozřejmě. Od Dělnické strany se jednoznačně distancujeme.

Chtěl byste prostřednictvím médií něco vzkázat panu Vandasovi?

Tudy rozhodně nevede cesta k nějaké lepší budoucnosti. Nerozdělujme se, hledejme oboustraně přijatelná řešení. Vždycky je lépe řešit věci po dobrém než nějakou eskalací napětí nebo výzvám k násilí. Myslím si, že nacismus napáchal tolik zla, že myšlenka nějakého oživování nacismu je pro mě naprosto nepřípustná. Způsobilo to příliš mnoho utrpení, příliš mnoho lidských životů bylo zmařeno.


Mezi kandidáty na budoucího prezidenta České republiky se objevilo několik jmen, můžete mi prozradit Vašeho favorita?

Prezidentem by měl být člověk, který dokáže spojit celý národ, který bude přijatelný pro všechny. Já osobně bych v této funkci rád viděl paní Táňu Fišerovou, ale objevily se i další jména..

Můžete mi sdělit důvod, proč zrovna ji?

Je to člověk velice morální a vnitřně čistý a mohl by být příkladem pro ostatní lidi. Prezident by především měl být vzorem, měl by to být někdo, kdo umí probudit v lidech to dobré, tu lepší stránku. Myslím si, že paní Táňa Fišerová by toto dokázala. Je to jen můj osobní názor, rád bych viděl ve funkci prezidenta člověka jejího typu, člověka morálního, čistého, nezatíženého nějakými aférami minulosti. Měl by to být člověk nespojený s žádnou politickou stranou.

Co byste chtěl vzkázat lidem v České republice?

Věřím tomu, že tuto zemi a tento národ čeká lepší budoucnost, že v sobě dokážeme probudit to dobré, co v sobě tento národ má.

Děkuji za rozhovor. Vít Hassan



Autor: Vít Hassan | pondělí 16.4.2012 13:34 | karma článku: 18.10 | přečteno: 2258x

Další články blogera

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 232 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 561 | Diskuse

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma článku: 45.91 | Přečteno: 21579 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma článku: 19.16 | Přečteno: 760 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 218 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4108

Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...