Půjde v kuřecím "Matrixu" skutečně o zlepšení humánnosti chovu?

6. 04. 2012 13:34:15
Když jsem si včera přečetl zprávu o plánech na zbrusu nové, "humánnější" způsoby chovu kuřat, tak jsem si nevěřícně ještě jednou zkontroloval datum v kalendáři v obavě, zda se nejedná o další pokus o nejapný aprílový žert.
Oslepené kuře zbavené mozkové kůry, dostávající potravu hadičkami.
Oslepené kuře zbavené mozkové kůry, dostávající potravu hadičkami.Foto: André Ford

Americký filozof Paul Thompson z Purdue University přišel na zbrusu nový nápad "humánnějšího" chovu kuřat. Ve svém návrhu: 'The Blind Chicken Solution' tvrdí, že bychom měli zvážit použití oslepených kuřat v potravinářské výrobě jako řešení problému přeplněných prostor. Thompson argumentuje tím, že slepí ptáci mnohem lépe zvládají otřesné podmínky velkochovu v přecpaných halách, plných svých vrstevníků. Svá tvrzení podepřel pozorováním kuřat, která přišla o zrak zraněním. Takový chov kuřat by podle něj byl humánnější.

To je však ještě velice slabé kafe oproti nápadům, jak chovat kuřata "humánněji" a "zbavit je utrpení" ve velkokapacitních chovech, se kterými přišel Brit André Ford. Brit ve svém projektu 'Headless Chicken Solution' totiž u kuřat navrhuje provedení zásahů do mozkové kůry a následné zbavení jejích částí, čímž by se zcela narušila jejich schopnost vnímat okolí.growing.jpg
- Takto "mechanicky" upravená kuřata by tudíž nevnímala bolest, ani stres. Ford navrhuje toto řešení ze dvou důvodů: Aby se vyhovělo rostoucí poptávce po drůbežím mase a aby došlo k zlepšení životních podmínek kuřat, znecitlivěním jejich vnějších vjemů. Tím by se podle něj otevřely možnosti chovu v ještě těsnějších podmínkách, aniž by drůbež nadměrně fyzicky či psychicky trpěla. Mozkový kmen by podle jeho plánů zůstal, aby jejich ostatní funkce normálně fungovaly a kuřata mohla růst, přibírat na váze a vycházet tak vstříc mohutné poptávce konzumentů. Ford se svými dalšími nápady zašel ještě mnohem dál. Nedostatek svalové aktivity a s tím spojený růst svalů u kuřat plánuje řešit elektrošoky. Z důvodu úspory místa přišel s návrhem chovu kuřat zavěšených v zahnutých svislých rámech a jejich umístění po tisíci kusech v obrovských farmách. Aby se jich do těchto speciálních konstrukcí vešlo co nejvíce, odstranily by se jim i nohy. Tak by se dle jeho výpočtů na krychlový metr vešlo namísto současných 3,2 až 11,7 kusů brojlerů. Potraviny, voda a vzduch by jim byly dodávány prostřednictvím arteriální sítě a výkaly by byly odstraněny stejným způsobem.

Ford uvádí, že, jím vymyšlené řešení není o nic víc šokující než současná potravinářská produkce. „Realita současného chovu je stejně šokující, je však skryta za sentimentální rouškou tradičního farmaření, které máme jako spotřebitelé zakořeněné v mysli,“ dodal Ford pro server Wired.co.uk.


Krutou realitou je, že kuřata ve velkokokapacitních drůbežárnách jsou v současnosti chována šest až sedm týdnů bez přístupu slunečního světla v otřesných podmínkách bezokenních hal. Zde jsou krmena speciálními směsmi obsahujujícími látky po kterých rychle rostou a tloustnou. Při tomto způsobu často hynou na selhání srdce či plic, protože jejich orgány nezvládají držet krok s jejich rychlým růstem. - Otázkou zůstává, zda při realizaci proklamovaného zlepšení ve formě kuřecího "Matrixu", při kterém budou kuřata oslepena, zbavena částí mozkové kůry a nohou, a takto vzniklý, stále živý a na konstrukcích zavěšený "produkt", bude veškerou potravu dostávat pomocí hadiček, skutečně půjde o zlepšení humánnosti stávajících otřesných podmínek chovu kuřat či jen o další krok k zvýšení produktivity a efektivity výroby masa. Osobně se domnívám, že se jedná spíše o druhou možnost, a proto si kuřecí torza "vypěstovaná" podobnou formou (jenž se mi příčí nazvat kuřaty) v budoucnosti milerád nechám ujít.

Autor: Vít Hassan | pátek 6.4.2012 13:34 | karma článku: 14.29 | přečteno: 1729x

Další články blogera

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 232 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 561 | Diskuse

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma článku: 45.91 | Přečteno: 21579 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma článku: 19.16 | Přečteno: 760 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.11 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4108

Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...