Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Norsku vraždil křesťanský fanatik a pravicový extrémista

Na podobný, pravdivý titulek zatím marně čekám a ono je stále ticho po pěšině... Doposud jsem tu v souteži blogerů, 'kdo se vyjádří co nejrychleji' zaznamenal článek, který měl už v samotném titulku, že za sedm mrtvých v Oslu mohou muslimové, článek, který spekuloval o tom, že za bombovým útokem stojí Muammar Kaddáfí nebo článek, jehož autor se místo toho, aby uznal, že vrahem je pravicový extrémista nenávidějící muslimy a multikulturalismus (stejně tak, jako autor článku) snažil neobratně odvést pozornost hloupou zmínkou o tom, že má (stejně tak jako pachatel útoku) rád Churchilla a Orwella, tudíž by podle rádoby korektních médií mohl být prototypem vraha z Norska i on...

 

Shrňme si ještě jednou fakta. Celá tragédie se skládá z dvou zdánlivě nesourodých brutálních teroristických činů: Bombového útoku v Osle, při kterém zahynulo 8 lidí a následné šílené střelby na mládež na ostrově Utoya, která si vyžádala okolo 68 životů mladých lidí. 

 

Bombový útok v Oslu: 22.7. 2011 kolem 15:30 odpoledne nejprve v centru hlavního norského města Oslo explodovala bomba, která byla pravděpodobně nastražena v automobilu. Mohutný výbuch poškodil řadu vládních budov a vysklil okna i v sídle premiéra. Při tomto bombovém útoku dle norské stanice NRK zahynulo nejméně 8 lidí a několik desítek lidí bylo zraněno. Jedná se o nejhorší útok v Norsku od druhé světové války. (- Nejprve se spekulovalo o tom, že útok mají na svědomí islamisté jako pomstu za účast norských vojáků v Afgánistánu, norskou spoluúčast na bombardování Lybie či karikatury proroka Mohammmeda, které otiskly deníky v sousedním Dánsku. K teroristickému útoku se podle deníku New York Times přihlásila islámská teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu).

 

Střelba na ostrově Utoya: O několik desítek minut později dorazil muž převlečený za policistu na necelých 38 km vzdálený ostrov Utoya, kde právě probíhala konference norské Dělnické strany. Účastnilo se jí zhruba 600 teenagerů patřících k mládežnické větvi vládnoucí Dělnické strany, která je v Norsku známá svými silnými protirasistickými postoji a postoji pro integraci přistěhovalců. Na shromáždění se dostal pod záminkou, že se chce vzhledem k výbuchu v centru hlavního města ujistit o jeho zabezpečení. Muž volal na mladé lidi, aby k němu šli blíže, bezprostředně poté vytáhl z tašky automatické zbraně a začal kolem sebe zběsile pálit. Následkem jeho řádění zahynulo podle doposud známých informací 68 mladých lidí. Vraždící běsnění trvalo přes hodinu a půl. Policie na místo dorazila třičtvrtě hodiny po začátku řádění a protiteroristickým specialistům se pachatele podařilo paralizovat pomocí slzného plynu teprve po dalších 45 minutách. Byl identifikován jako 32 letý Anders Behring Breivik. Dle očitých svědků se pohyboval v centru Osla několik minut před výbuchem. Svůj útok si pečlivě naplánoval v knize, kterou nazval Evropská deklarace nezávislosti. Dále psal o nutnosti si objednat velké množství hnoje a podrobně popisoval, jak z něj vyrobit výbušninu. Podle současných informací si začátkem Května objednal 6 tun hnojiva a s velkou pravděpodobností nálož, kterou nechal vybouchnout v Oslu, vyrobil právě z něj. Breivik v internetových diskusích ostře kritizoval multikulturalismus, hlásil se k protestanství a k nacionalismu. Podle televize BBC se však jedná o křesťanského fundamentalistu a pravicového extrémistu. Breivik se k oběma útokům plně doznal, necítí však vinu.

 

S Nory se setkávám a komunikuji velmi často. Pro jejich čestnou povahu a slušné, přátelské jednání je mám velice rád. Tato tragická událost se mnou právě proto velmi otřásla.


V pátek večer, kdy převažovalo mínění, že za bombovým útokem stojí fanatičtí islamisté jsem četl diskuse pod články informujícími o norské tragédii ve kterých si rozhořčení diskutéři hromadně vylévali zlost na muslimských přistěhovalcích a multikulturalismu. Jen, co se zjistilo, že pachatelem je ve skutečnosti norský pravicový extrémista, jsem čekal, že tito lidé budou stejným metrem odsuzovat pravicový extrémismus. K mému překvapení se to však nekoná a Anders Behring Breivik je v diskusích často líčen jako člověk, kterému v "boji proti multikulturalismu" ruply nervy. Za tragédii v Norsku prý mohou opět muslimové a multikulturalismus.


- Nemohu se zbavit dojmu, že mi čin tohoto pravicového extrémisty připomíná onen známý příběh psychicky nemocného člověka, který měl takový strach z toho, aby mu někdo nezapálil stodolu, až vzal zápalky a radši si jí podpálil sám.

Autor: Vít Hassan | neděle 24.7.2011 13:52 | karma článku: 26,78 | přečteno: 3281x
  • Další články autora

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma: 9,13 | Přečteno: 259x | Diskuse| Sport

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma: 18,84 | Přečteno: 577x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma: 45,92 | Přečteno: 21614x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma: 19,62 | Přečteno: 763x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

Trenér Kari Jalonen: „Dobrá defenziva a zachování české DNA může být klíčem k vítězství.“

Kari Jalonen (* 6. ledna 1960, Oulu) je finský hokejový trenér a bývalý lední hokejista. Mezi trenéry byl v roce 2022 řazen k nejlepším v Evropě. 10. března 2022 byl jmenován do pozice hlavního trenéra české hokejové reprezentace.

28.11.2022 v 13:34 | Karma: 8,16 | Přečteno: 295x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/