Vyznamenávání vrahů nevinných lidí je nemorální!

8. 04. 2011 13:38:14
Jak jsem poznamenal závěrem svého minulého článku, tak je v tomto Kocourkově možné téměř cokoli, třeba vyznamenávání vrahů nevinných lidí. Žijeme v opravdu dost divné době...
Podříznutý strážmistr Honzátko.
Podříznutý strážmistr Honzátko.Zdroj: Novinky.cz

Ctirad a Josef se narodili jako synové Josefa Mašína - slavného československého legionáře a odbojáře z 2. světové války, který byl v roce 1941 popraven nacisty. Po komunistickém převratu se v roce 1948 stali členy desetičlenné partizánské skupiny. Cílem skupiny bylo oslabit tehdejší komunistický režim. Skupina sháněla zbraně a výbušniny, poškodila pár lokomotiv a na Moravě založila hned několik požárů.

Vražda č.1:

Jejich první obětí se stal 13. Září 1951 otec dvou nezaopatřených dětí, čersvě nastupivší řadový policista Oldřich Kašík. Bratři Mašínové se rozhodli za účelem získání zbraní přepadnout služebnu SNB v Chlumci nad Cidlinou. U Kerska požádali taxikáře aby zastavil a následně ho padákovou šňůrou přivázali ke stromu. Policistu Kašíka vylákali ven a poté, co se k nim otočil zády, ho starší z obou bratrů Ctirad boxerem udeřil do krku. Policista Kašík ale neomdlel, vytáhl pistoli a v sebeobraně se chystal střílet. Mladší Josef tenkrát z bezprostřední blízkosti dvakrát vystřelil a Kašíka na místě zabil. Výstřely bylo slyšet po celém okolí a Mašínové v panice z místa činu uprchli beze zbraní, které měli původně v plánu zcizit. Josef Mašín se k celému incidentu vyjádřil: "Brácha ho klepnul přes hlavu, ale ten esenbák místo toho, aby si tam lehnul, po mě skočil...a tak jsem dvakrát vystřelil..My jsme nejeli do Chlumce s úmyslem někoho zabít, ale situace se vyvinula, tak jak se vyvinula."

Vražda č.2:

28. Září 1951 zavolal Ctirad Mašín lékařskou pohotovost s tím, že u výpadovky na Hradec Králové leží člověk se zlomenou nohou. Po příjezdu sanitky donutili její posádku nastoupit do prostoru pro pacienty. Při cestě do Čelákovic je poté přivázali ke stromu a uspali chloroformem. Po příjezdu do Čelákovic vylákali pod záminkou nedaleké nehody řadového policistu Jaroslava Honzátka. Ten dorazil na zmiňované místo na kole. Mašínové mu sebrali zbraň, ruce mu spoutali za záda a sanitkou ho odvezli zpět na policejní stanici, kde jim pod pohrůžkou musel odevzdat klíče od skříně ve které byly umístněny zbraně. Ctirad Mašín si uvědomil, že by je spoutaný policista mohl později identifikovat a proto bezbranného strážmistra Honzátka na místě podřezal. S ukradenými zbraněmi se jim tentokrát podařilo uprchnout.

Vražda č.3:

2. Srpna 1952 byl Josefem Mašínem společně s partizánem Švédou u obce Žleby přepaden vůz vezoucí výplaty dělníkům Kovolisu do Hedvikova. (Starší Ctirad byl v tu dobu za pokus o neopávněné opuštění republiky uvězněn v Jáchymově). Uvnitř dodávky tehdy seděl kromě řidiče, bezpečáka a vedoucího závodní kuchyně i hlavní účetní Kovolisu Josef Rošický. Josef Mašín se ujal řízení vozidla, zatímco Václav Švéda vedl oba zajatce pěšky. Poté, co vůz odbočil k blízkému lesíku se bezpečák pokusil strhnout řízení. Josef Mašín ho nechal společně s účetním vystoupit. Během toho sáhl účetní Rošický po zbrani a došlo k potyčce během které ho Josef Mašín zastřelil. ( Existuje několik verzí popisujících incident : Dle tvrzení člena skupiny Milana Paumera se pokladník zastřelil, když při potyčce stiskl spoušť ve chvíli, kdy mu Josef Mašín zkroutil ruku, tak, že hlaveň mířila přímo na pokladníkovo břicho; dle původní výpovědi bratří Mašínů pro Otakara Rambouska však Josef Mašín pokladníka obelstil, vykroutil mu zbraň z ruky a teprve poté jej zastřelil.)

Skupina Mašínů se zmocnila 900 000 tisíc korun, ale místo toho, aby je použila na osvobození vězněného Ctirada, tak pro sebe nakoupili kožené boty, módní oblečení, motorky a pro Václava Švédu i vodovod do bytu a rozkládací gauč...

V roce 1953 byl po prezidentské amnestii Ctirad Mašín propuštěn na svobodu. Bratrům hrozil nástup na vojnu, proto se rozhodli emigrovat. 6. Října 1953 překročili hranici do bývalého východního Německa skrz které se chtěli dostat na západ. Nedaleko Freiburgu přepadli vojenský transportér a kvůli nim bylo následně mobilizováno přes 20 tisíc členů Volkspolizei a armády. Při útěku plném přestřelek za sebou Mašínové nechali další 4 mrtvé a několik zraněných. Členové skupiny Václav Švéda a Zbyněk Janata byli postřeleni a dopadeni. Švéda s Janatou byli později dopraveni do Československa a popraveni. Do Berlína se bratři Mašínové dostali na podvozku nákladního vlaku až poslední říjnový týden a později odtamtud dorazili až do země svých snů - USA.

Čím se tak provinili řadový policista Kašík, strážmistr Honzátko či účetní Rošický, že je bratři Mašínové museli nelítostně zavraždit? ( Vždyť se v jejich případě nejednalo o osoby přímo spjaté s komunistickým režimem, nýbrž o normální lidi, kteří dělali svou práci, aby uživili své rodiny - stejně tak, jako by jí dělali za každého režimu).

- Pane Topolánku, pane Vondro, vyznamenávání vrahů nevinných lidí je krajně nemorální!

Autor: Vít Hassan | pátek 8.4.2011 13:38 | karma článku: 33.17 | přečteno: 4846x

Další články blogera

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 232 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 561 | Diskuse

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma článku: 45.91 | Přečteno: 21579 | Diskuse

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma článku: 19.16 | Přečteno: 760 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 2403 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 305 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4108

Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...