Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neházejte všechny skinheady do jednoho pytle!

V pátrání za vznikem hnutí skinheads se v čase přesuneme až do Velké Británie padesátých let minulého století... Tehdy se na scéně objevili podivně učesaní mladíci oblečení do úzkých kalhot, dlouhých plášťů a poslouchající rock and roll. Říkali si Teddy Boys. V šedesátých letech je nahradili Mods, kteří nosili nakrátko ostříhané vlasy a drahé oblečení. Milovali pití piva, soulovou hudbu, jezdili na skůtrech a nenáviděli rockery. Většina Mods však záhy přešla k Hippies...

Výjimka potvrzující pravidlo - fotbaloví hooligáni Bohemians Praha jsou většinou antirasističtí Sharpové.Foto:Vít Hassan

Je to obrovský paradox, ale jednu z prvních odnoží hnutí skinheads založili Černoši. V druhé polovině šedesátých let totiž přistěhovalci z Jamajky stáli u vzniku skupiny, která si říkala Rudeboys (drzí hoši). Oblékali se jako gangsteři a poslouchali jamajské Reggae. Z původních Mods se postupně stávali Hardmods, kteří nosili kostkované košile a na nohou takzvané "martensky". Jejich forma oblékání postupně přebírala některé další dělnické prvky. Po prolnutí stylů dvou zdánlivě neslučitelných kultur - jamajských černých Rudeboys s bílou dělnickou mládeží Hardmoods se zrodila nová subkultura mládeže - Boot boys.S postupným krácením vlasů, které bylo záležitostí módy se pro tyto skupiny mládeže objevilo označení Skinheads.

- První skinheadi nosili těžké boty, seprané Levisky, košile značky Ben Sherman a s rasismem měli společného asi tolik jako "veledíla" Kvaska a Tacho s kvalitními filmy...

Černí i bílí skinheads společně pohrdali měšťáctvím, hippies, dětmi z bohatých rodin a distancovali se od drog. Zdůrazňovali hrdost na svůj dělnický původ (working class) a projevovali až fanatickou oddanost svému oblíbenému fotbalovému klubu. Na jejich základech později vznikla subkultura Hooligans. Koncem šedesátých let se však v souvislosti s tímto hnutím objevily i první zmínky o výtržnostech a konfliktech s policií. Někteří bílí i černí skinheadi v násilnostech došli až tak daleko, že napadali studenty a homosexuály. - O těchto skinheads už nelze mluvit jako o nerasistických, jelikož ve strachu z levnější pracovní síly napadali muslimské Pakistánce. [ Termín pro mlácení Pakistánců byl tzv."Paki - Bushing" a účastnili se jich také černí potomci přistěhovalců z Jamajky. ]

Mezi další odnože hnutí skinheads s jepičím životem patřili začátkem sedmdesátých let "metrosexuální" Suedeheads, a fanoušci fotbalu a černé hudby Smoothies. Koncem sedmdesátých let se Velká Británie ocitla v krizi, vzniklo hnutí punk a hnutí skinheads vstalo z mrtvých...  Už ale nebylo nepolitické, a někteří skinheadi vystoupili s pravicovými názory. Nosili velmi krátce ostříhané vlasy, vysoké těžké boty a mezi znaky příslušnosti k hnutí se často objevovalo i tetování na obličeji. Místo Ska poslouchali Oi! punk a tvrdou muziku a některé skupiny se více radikalizovaly, co se týče vyjádření pracovní síly... V sedmdesátých letech minulého století zneužila bouřící se dělnickou mládež anglická strana Národně - Socialistická fronta a použila ji jako bojovou jednotku v pouličních bitkách. Impulsem k vydělení od apolitického proudu skinheads byla zejména zvyšující se nezaměstnanost a špatná bytová situace za kterou byli viděni přistěhovalci. ( V tomto spatřuji jasnou paralelu na Vandasovy hochy od bobří řeky - Pane předsedo přeji Vám hezké dnešní narozeniny!:)

Skinheads směřovali k politickému myšlení. Jeden z hlavních aktérů této proměny byl Ian Stuart Donaldson. V roce 1977 založil kapelu Skrewdriver a v tom samém roce, kdy u nás na Václaváku davy lidí cinkaly s klíči se Donaldsonova politická strana přejmenovala na Blood & Honour club. Neonacistické hudební skupiny v čele se Skrewdriverem s texty o bílých rytířích začali tvořit základy tzv. White power music. (Nemohu se ubránit dojmu připomínajícímu podobnost s tehdejšími začátky jednoho u nás velmi populárního zpěváka..)  S vlnou nacionalistických názorů stoupl počet kriminality a násilných útoků vůči lidem tmavé barvy pleti. Ultrapravičáci (od kterých se apolitičtí skinheads distancovali) na sebe strhli pozornost médií. V roce 1981 se tento proud dostal do USA a skinheads zde byli považováni za nástupce organizace Ku-Klux-Klan. V první polovině osmdesátých let se tato hnědá vlna po padesáti letech dostala zpět do Evropy, zejména do bývalé NSR a Itálie.Původní myšlenka hnutí Skinheads byla zneužita německými neonacisty k jejich "vyšším" cílům. - Uniformou německého neonacistického skinheada se tehdy stal černý "bomber", vyšisované Levisky s ohrnutými nohavicemi a v kanadách se objevila novinka - bílé tkaničky. Takovou starou podobu skinheada dobře známe z filmů Made in Britain či Romper Stomper.Výše popisované hnutí vždy bylo a je neonacistické, používá nacistickou terminologii a znaky s ní shodné či podobné.Při spojení evropských neonacistů sehrála hlavní roli organizace Blood & Honour. Jedním z hlavních úkolů se stalo zpochybňování nacistických válečných zločinů, zejména židovského holocaustu. Tradiční skinheadské oblečení a značky v současnosti nahradila mnohem nenápadnější, přímo neonacistická móda - tvoří jí hlavně značky: Erik & Sons, Consdaple, Thor Steinar, Stormbringer, Kamikaze, české Nibelung a Grassel či slovenská Eighty Eight, kterou založil Rasto Rogel - (zpěvák bývalých neonacistických skupin Krátky proces a Juden Mord.)

Ale ještě jednou se vrátíme zpět do historie. Začátkem osmdesátých let však zároveň se vzestupem neonacistických skinheads nastal u minority skinheads návrat k poslechu Ska a k původním kořenům skinheadské subkultury, antirasismu a jednoty... Reagovali tak na šíření neonacismu ve Velké Británii.  Mezi představitele těchto skinheads patřili a dodnespatří tzv.Tradicionálové (Trojans), kteří tvrdí, že jim neonacisti ukradli jejich styl, jméno a hlavní myšlenku skinheadství. Jako reakce na vzestup rasismu vznikli v roce 1986 v New YorkuS.H.A.R.P. skinheads. (Skin Heads Againist Racial Prejudice - skinheadi proti rasovým předsudkům). - Ostré vyjádření nesouhlasu s myšlenkami neonacistických skinheadů mají ostatně již v názvu... Jsou zaměřeni proti rasismu a fašismu a chodí stylově oblečeni. Sharp skinheadi jsou u nás aktivní od roku 1990, dělí se na několik proudů a mezi nejznámější z nich patří fotbaloví hools Bohemians Praha, kteří jsou na rozdíl od jejich slávistických či sparťanských "kolegů" většinou Sharpové. Sharpové se hlásí k tradičnímu odkazu hnutí skinheads a vystupují proti útisku rasových a sexuálních menšin.

 

- Tímto článkem chci apelovat na to, abychom stejně jako v případě Romů, (někteří jsou dobří a někteří naopak špatní) neházeli nerasistické skinheady do jednoho pytle s těmi rasistickými.

 

- zdroj části informací- Wikipedie

 

Autor: Vít Hassan | čtvrtek 3.3.2011 14:36 | karma článku: 18,63 | přečteno: 4176x
  • Další články autora

Vít Hassan

Petr Pilát: „Když jezdec odejde domů jenom s lokty od krve, tak je to fajn.”

Petr Pilát (*12.3.1991) Momentálně bydlí v Zaječicích se svou rodinou. Na motorce jezdí od svých 3 let a FMX začal skákat již ve svých 10 letech. V roce 2005 se zapsal do dějin, když jako nejmladší člověk na světě skočil backflip.

25.1.2024 v 13:34 | Karma: 9,13 | Přečteno: 259x | Diskuse| Sport

Vít Hassan

Výběr mých 60 nejlepších fotografií za rok 2023

Takový byl můj fotografický rok 2023. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2023 v 13:34 | Karma: 18,84 | Přečteno: 577x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

„Až se k tobě příště nějaký hloupý Izraelec bude chovat podobně, tak mi zavolej.“

Na iDnes jsem si přečetl článek s titulkem Výčepní v Praze odmítl obsloužit židovské hosty, potyčku řešila policie. Reportáž popisovala to, že výčepní v hospodě U Hrocha údajně odmítl obsloužit židovské hosty kvůli jejich víře.

28.10.2023 v 10:10 | Karma: 45,92 | Přečteno: 21614x | Diskuse| Politika

Vít Hassan

Výběr mých 90 nejlepších fotografií za rok 2022

Takový byl můj fotografický rok 2022. V silvestrovském fotoblogu již tradičně přináším výběr svých nejlepších fotografií, které jsem pořídil v uplynulém roce. Do diskuse mi napište jaké 3 Vás zaujaly nejvíce.

31.12.2022 v 13:34 | Karma: 19,62 | Přečteno: 763x | Diskuse| Fotoblogy

Vít Hassan

Trenér Kari Jalonen: „Dobrá defenziva a zachování české DNA může být klíčem k vítězství.“

Kari Jalonen (* 6. ledna 1960, Oulu) je finský hokejový trenér a bývalý lední hokejista. Mezi trenéry byl v roce 2022 řazen k nejlepším v Evropě. 10. března 2022 byl jmenován do pozice hlavního trenéra české hokejové reprezentace.

28.11.2022 v 13:34 | Karma: 8,16 | Přečteno: 295x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4109x
Jsem profesionální fotograf a novinář na volné noze. Toto je můj osobní blog, kde převážně přepublikovávám mé v jiných médiích vydané fotografie a rozhovory s osobnostmi.

V diskusi odpovídám pouze na slušné dotazy směřující k tématu daného článku. Příspěvky nesouvisející s tématem daného článku nekompromisně mažu.

Navštivte můj fotoweb:

http://vithassan.wixsite.com/photography

Instagram: 

https://www.instagram.com/vit.hassan.photography/